Brev från Jane Goodall:

Var inte en berusad "reklamapa"

Jag skriver och ber att ni funderar över en viss aspekt av reklam branschen som ni nog inte tänkt på tidigare - kostnaden av att använda schimpanser i annonser.

Som en Media proffs, ditt arbete nu och i framtiden blir kanske bundet till användning av schimpanser. Jag vill dela med mig lite relevant information som jag kommer att presentera i en fråga och format svar. På detta viss blir det lätt att dela den med era kollegor.

Hur tränar man schimpanser att uppträda?
De separeras ifrån deras mor. Det här är tragisk för i naturen stannar barnet med sin familj i minst åtta år. En tränare måste ha en lydig elev. Naturligtvis kan man träna en schimpans med godhet, beröm och belöning, men för det behöver man mycket tid och tålamod, något som fattas i den snabba värld av underhållning och reklam. Nästan alla som tränar schimpanser erkänner att de måste använda hårda tag mot deras små uppträdande schimpanser. I många fall är det en grym misshandel av djur.

Vad är det som händer de små uppträdande schimpanserna när de når puberteten?
De blir svårare att hantera när de blir omkring sex till åtta år gamla. För att kunna handskas med dem kan man dra ut deras tänder eller använda ett elchock halsband som bärs under deras kläder.

Men det är faktiskt mest vanlig att man vill bli av med schimpanser som är olydiga och svåra hanterad. Det är svårare och svårare att hitta ställen som tar emot de här schimpanserna. Precis som människobarn lär ap-barn genom att titta på de vuxna och härma dem. De lär sig i ett socialt sammanhang. Individer som inte har en chans att växa upp i en normal grupp kan inte lära sig alla nyanser av en schimpans etikett och beteende. Snarare visar de abnorma beteende. Sådana schimpanser är inte välkommen till en vanlig djur park. De passar inte in i den grupp bildning som redan finns där. Om inte det finns plats för dem på en av de få skyddade uppehållsorter för skadade eller överflödiga chimpanser, används de i medicinsk forskning eller får avlidas.

Genom att använda chimpanser för reklam och underhållning kommer människor att uppskatta de mera?
Att använda chimpanser i reklam är så totalt emot deras natur, deras normala liv och vanor. Allmänheten kan få en helt fel bild av de här otroliga djuren. Kan ni förstå att schimpansens leende som vi så ofta ser på reklam är faktisk ett utryck av rädsla? De här tränade schimpanserna lider väldig mycket bara för att roa oss. Då uppträdande schimpanser och orangutanger är väldig unga (vuxna djur skulle vara alltför stora, starka och förmodligen farliga), tror folk att de här aporna är som kram djur. Många har ingen uppfattning om det majestät som tillhör en fullt vuxen apa. Det är den orealistisk bild som gör att handel med unga schimpanser fortsätter för att ha som husdjur.

Tycker ni fortfarande att det gör ingenting om man använder bara några få schimpanser I reklam?
Många människor vet inte att schimpansen är utrotningshotad. Precis som det är med alla människoapor - gorillor, orangutanger och bonobos. Visste ni att antalet människor som födds varje dag här I världen är otrolig nog fler än det antal stora apor som finns kvar I naturen. Även om det är sant att cirkus schimpanser i Nord Amerika är födda I fångenskap, så är det nödvändigtvis inte sant att det är så i de delar av världen där inte " The Convention on International Trade in Endagered Species är antaget . Cirkusar i Europa får resa runt med schimpanser eller orangutanger som är födda i det vilda! Användning av apor (och andra utrotningshotade djur) i reklam och underhållning bidrar till utrotningen av våra vilda djur.

Mycket av det argument gäller också användningen av andra exotiska djur som lejon, tigrar, björnar och elefanter. Särskilt med tanke på den nya dator kunskap vi har för att producera animerade djur. Det finns absolut ingen anledning att tillåta att de här fantastiska djuren skall lida för att roa oss eller för någons vinst. Jag hoppas verkligen att ni vill ställa upp tillsammans med en växande grupp av andra företag och vägra godkänna eller delta i det här fruktansvärda misshandel av djur som är så exploaterade och sårbara, enbart därför att de liknar oss!


Varma hälsningar

Jane Goodall, Ph.D., DBE
Grundare av "The Jane Goodall Institute"
www.janegoodall.org